Какво движи имотните покупки в последните месеци у нас?

През второто тримесечие на 2020 година у нас бе отчетен спад на сделките с имоти, което в голяма степен се дължи на извънредното положение. Част от купувачите останаха по домовете си, други отложиха приключването на сделките си, а трети - и самата покупка.

Да, но имотните агенции в страната са на мнение, че пазарът вече се връща към нормалните си темпове, а интерес към имотите (най-вече качествените) не липсва.

Дори се заговори за промяна в търсенето, като днес купувачите търсят имоти в затворени комплекси, къщи около градовете и селата, както и жилища в планинските курорти, където дори се отчита ръст на сделките с 30%.

На какво обаче се дължат имотните покупки в последните месеци?

Ето пет основни причини хората със стабилни доходи или със спестявания да се насочват към недвижимото имущество:

Ниски лихви по депозитите

Интересно е да отбележим, че дори и при близо нулевите лихви по депозитите, спестяванията на населението в търговските банки продължават да растат. Това в голяма степен се дължи на факта, че хората трупат пари за черни дни, но пък и част от тях все още не намират изгодни инвестиционни алтернативи. Ако депозитите са начело при инвестиционните решения на българите, макар те да са далеч от тези продукти, то имотите са следващи в списъка. Ниските лихви обаче карат все повече наши сънародници да насочат спестяванията си към покупката на ново строителство – независимо дали с цел инвестиция или за собствени нужди.

Ниски лихви по кредитите

Ниските лихви по заемите са една от основните причини за повишеното търсене на имоти в последните години. Защо да плащате наем, ако на същата цена ще може да закупите собствено жилище? Е, има и още една добра новина – почти всички банки се върнаха към предишните нива на самоучастие при покупка на ново жилище, а конкуренцията продължава да е убийствена.

Спадът на лихвите по заемите в последните години направи рефинансирането изгоден процес, като чрез него хората дори биха да спестят прилична месечна сума, т.е. по този начин да увеличат разполагаемите доходи за семейството си.

Профилът на купувачите на жилища се променя

Ако в първото тримесечие на 2020 година купувачите бяха хора, които купуват заради добрите условия на банките и ниските лихвени проценти, то през второто тримесечие главните действащи лица са хора с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация.

ERM2

Влизането на страната ни в ERM-2, или т. нар. чакална за еврозоната привлича все повече пари към качествените проекти, отличаващи се и с добро местоположение. Не трябва да се забравя, че имотите у нас са все така най-евтини в ЕС. А очакванията, че след влизането ни в еврозоната лихвите ще продължат своето падане, евентуално би повишило и доходността от подобен вид инвестиции в бъдеще.

Липса на алтернатива за инвестиция

Масово инвестиционните фондове губят пари във време на пандемията. Това важи в голяма степен за българските инвестиционни схеми, показа проучване на Profit.bg преди време. Борсата ни продължава да се радва на слаб интерес, докато индексите в САЩ са близо до рекордните си стойности, като технологичните компании от Nasdaq дори вече го преминаха.

Златото и среброто също се търгуват при нови рекордни цени, но сънародниците ни масово не познават инвестиционните възможности при суровините.

Ето защо имотите остават най-близко до българите, дори и по време на пандемия. Какво по-хубаво да замениш старото си жилище с ново, или да закупиш къща на село или извън града, а защо не и ваканционен имот, откъдето ще можеш да продължиш работата си в следващите месеци. 

 


Печат