Обемът от сделки на имоти е сериозен въпреки кризата с Covid-19

Обемът от сделки на пазара на недвижими имоти е сериозен, въпреки кризата с COVID-19. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Той отбеляза, че кризата, свързана с ограничителните мерки, се е отразила и на пазара на недвижима собственост. Данните за полугодието показват, че има намаление на обема от сделки в цялата страна, което по официални данни е около 18 %, допълни експертът.

„За София спадът на обема от сделки е 13 %, в Пловдив е 15 %, в Бургас е 19 %. Най-нисък от големите градове е спадът във Варна - със само 7 %. А иначе най-ниският спад изобщо в страната е в Кюстендил. Но има градове и с 27-28 % спад на обема от сделки за полугодието, което е доста сериозна цифра. Що се отнася до Черноморието, общините също показват спад за първото полугодие спрямо същото на 2019 година. Например в Община Несебър - основен пазар по Черноморието, спадът на сделките е 37 %, 22 % е в Каварна, в Поморие, също един основен пазар, е 10 %. Кризата се отразява сериозно на нашия пазар. Трябва да кажем, че и строителството намалява. Тоест, предприемачите също се съобразяват с тази обстановка и спират някои от обектите, други продължават да строят, но при всички положения има натиск на пазара от страна на новото строителство, което в последните години беше доста активно в София, Варна, Бургас, Пловдив. Данните за започнатото ново строителство за първото полугодие отчитат намаляване на обема, което означава, че все пак това води до някакво равновесие на пазара, на цените“, отбеляза той.

Добромир Ганев допълни, че при ипотеките също се наблюдава сериозен спад от около 17% за страната.  В София спадът на ипотечното кредитиране е само с 8 %, допълни експертът.

Печат