Експерти: Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

След въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза, но не спря и в началото на май наблюдаваме активност.

Купувачи и наблюдатели на пазара очакват цените да паднат. Продавачите, които искат да се освободят от собственост или инвестиция се тревожат, че цените може да паднат.
Какво се случва на пазара на имоти? - онлайн дискусия, организирана от Национално Сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ с участието на мениджъри на водещи агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери.
 
Около мнението, че имотите с добра локация и високо качество ще държат цена и възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи се обединиха почти всички участници.

Според Добромир Ганев - председател на НСНИ статистиката показва, че спадът на сделките е от 1 до 10%  предимно, но Русе, Варна и Стара Загора отчитат ръст на сделките в периода на извънредното положение. Спад има и при издаването на разрешителни за строеж и при започването на ново строителство.

"Проучване сред аутсорсинг компании показва, че работата от вкъщи може да продължи и само 15% от служителите им се очаква да се върнат в офисите" - каза Ганев.

"Около 20% от служителите ни не спряха да работят и успяхме да въведем дистанционно подписване на договори с електронен подпис, виртуални огледи, 360-градусово заснемане за видеооглед" - каза Страхил Иванов, собственик на Явлена. Той посочи, че за разлика от рязката дигитализация, която се е наложило на бранша да въведе в работата си, това не се отнася до електронното правителство - все още има услуги, които не могат да се свършат дистанционно през сайтовете на общините и администрацията. "Забелязва се активност от началото на месец май. Увеличават се сделките и интереса към ваканционни имоти, търсят се също и къщи до големи градове на разстояние до 50 км. Пазарът се обърна за 10 дни и стана пазар на купувачите" - добави той.

Неговото очакване е през следващите 6 месеца да има видимо нарастване на интереса и броя на сделките. "Хората търсят пристан за парите си", коментира той по адрес на тези купувачи, които искат да инвестират в имоти или да повишат стандарта си на живот чрез покупката на качествен имот. "Хората, които имат свободен капитал и могат да договорят с 10% по-ниски цени, сега е моментът да купуват", посочи той.

Според Антон Андонов - изпълнителен директор на Ера България - през април от пазара са се отдръпнали хората, които купуват с кредити, защото на тях им трябва повече време да преценят възможностите си в този момент.

"За разлика от много страни по света, ние не бяхме принудени да затворим по време на извънредното положение и продължихме да работим, макар и в намален обем. Същото важи и за строителния сектор. Продължи се работата по обектите и много позитивно въздействие оказа напредъкът, хората се изненадаха приятно, когато пуснахме строителни новини в началото на месец май с вече завършени фасади, дори озеленени градинки." -  започна изложението си Полина Стойкова - изпълнителен директор на Бългериан Пропъртис.

"Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата епидемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:

• Строителите да внимават с ценообразуването и с новите си проекти
• Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели
• Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имоти и да станат по-гъвкави и склонни към преговори
• Купувачите да преценявят по-добре възможностите си" - продължи тя.

Нарастването на интереса към имоти в по-малки градове от страната ще подпомогне балансираното развитие на пазара и на регионите като цяло - смята Стойкова.

Вижте още:  Снежана Стойчева: Голям спад при цените на имотите не е възможен

"Към момента отчитаме сериозен ръст на интереса към къщи на село, както и към ваканционни имоти в морските и планинските курорти. С оглед на желанието на хората да са на зелено, на открито, на собствено пространство и да не зависят от хотелски резервации, ние сме оптимисти за развитието на ваканционния сегмент от имотния пазар, където в момента има отлични цени и много богат избор." - допълни Полина Стойкова.

Новите технологии помогнаха да се работи по-гъвкаво, от дистанция, да се намираме извън големите градове и дори да сме на местата, които най-много харесваме, но да продължим да работим.

"Животът се рестартира и може би спадът, който ще отчетем в икономическия растеж и други показатели като брой сделки, издадени разрешителни и т.н. ще се дължи на паузата, през която преминахме, която реално направи така, че през 2020 г. ще имаме само 10 активни месеца, а не 12. Най-оптимистичната прогноза е, че ще можем да наваксваме това забавяне." убедена е Стойкова.

"През април бяхме като луксозен магазин, който затвори врати", разказа Весела Илиева, управляващ партньор в Юник Естейтс. Тя посочи, че това е било време, в което клиентите на луксозни имоти за пръв път са имали достатъчно време подробно да огледат и обсъдят пазара. Според нея, тъй като тези клиенти планират да останат лятото в България, те търсят под наем къщи по крайбрежието, но на практика индивидуални имоти на първа линия свободни няма. В същото време през април силно се е активизирал пазарът на наеми за луксозни имоти заради завръщането на множество българи, които е трябвало някъде да отседнат.

Настоящите купувачи на имоти извън София в общия случай плащат в брой, а не разчитат на кредити. За цените на жилища там това е и възможно, докато в София в общия случай не може да се купи само със спестявания.

Банките са станали по-предпазливи и се въздържат да финансират проекти на представители от секторите, които най-много пострадаха до момента - хотелиери, ресторантьори - казаха участници в дискусията.

По наблюдение на Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, големите банки са насочили усилията си в момента да обработват искания за преструктуриране на кредити, а средните и малките по-активно предлагат същите услуги като преди извънредното положение, но с уточнението, че се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот. Преди извънредното положение и с 0 лева спестявания можеше да се купи имот с комбинацията между потребителски и ипотечен кредит, сега това вече е невъзможно, посочи той. Част от банките са въвели и временни ограничения за финансирането на имоти в строеж.

Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти и не зависи от типа строеж и локацията, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц банк България. Според него повишението е в рамките на 5 процентни пункта. "Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие", допълни той.

Сравнение между кризата от 2008-2010 и настоящата направи Заманов и поясни, че предишната е започнала от финансовия сектор и е била криза на доверието и ликвидността, като е прераснала в криза в реалния сектор. Днес имаме здравословна криза, която преминава през реалния сектор, стопира различни реални дейности и отива във финансовия сектор. Но "правителството и банковия сектор работят в синхрон, което дава известна сигурност" - каза Георги Заманов.

От агенциите за имоти посочват, че на практика новото строителство не е спирало и строителите отчасти са поели ролята на банките като са разсрочили плащанията във времето.

Според анализатора Георги Ангелов - "Най-лошото вече се случи. Предстои възстановяване и то ще е бързо".


Печат